Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου 20 Οκτωβρίου: Ημέρα της Αστυνομίας Ημέρα Τιμής Αποστράτων 26 Ιουνίου: Ημέρα κατά των Ναρκωτικών Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 Ανακοινώσεις για 17Ν - Ε.Λ.Α. Τελικός CHAMPIONS LEAGUE - Αθήνα 2007 Κώδικας Δεοντολογίας του Αστυνομικού Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Αντεγκληματική Πολιτική Διεθνής Συνεργασία Συνεργασία με συναρμόδιους φορείς Εγκύκλιοι - Διαταγές Σχέδιο "ΙΛΑΕΙΡΑ" Ομάδα Καταπολέμησης Έκθεση Σ.Ο.Δ.Ν. Ενδοοικογενειακή βία Οπλοφορία, χρήση από αστυνομικούς Καθ' οδόν 2001 - 2005 Προεδρία Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας Αστυνομικές Επιχειρήσεις "ΠΟΛΙΣ" Ίδρυση Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Αιγαίου - Ιονίου Εγκύκλιοι Αρχείο Φωτογραφιών


Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Trafficking) Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Η διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση αναγνωρίζεται διεθνώς, ως ¨σύγχρονη μορφή σκλαβιάς¨ και ειδεχθές έγκλημα, που προσβάλει βάναυσα αφενός την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αφετέρου αποτελεί κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγάγοντας τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι πρόκειται για μια καλά οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα με διεθνικές προεκτάσεις, η πρακτική εκτύλιξη των οποίων έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες, αφενός στις χώρες προέλευσης - διέλευσης και αφετέρου στις χώρες εκμετάλλευσης, αποφέροντας τεράστιο οικονομικό όφελος.

Τα υψηλά κέρδη εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων, συχνά διοχετεύονται σε νομότυπες δραστηριότητες, που χρησιμοποιούνται ως "βιτρίνα" για τη νομιμοποίησή τους.

Σήμερα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες επίσημες Εκθέσεις και τις εκτιμήσεις απειλής, η εμπορία ανθρώπων καταγράφεται ως 3η κατά σειρά οργανωμένη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, μετά την εμπορία των όπλων και ναρκωτικών.

Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιείται, για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και πολύ-τομεακής στρατηγικής, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων – Μ.Κ.Ο., Κοινωνικών Υπηρεσιών, Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών και Υπηρεσιών μετανάστευσης, αποβλέποντας στην εξάλειψη του φαινομένου.

Η Χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τόσο Χώρα ¨ενδιάμεσο¨ όσο και Χώρα ¨προορισμός¨ για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Οι δράστες εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη κοινωνική θέση και τη δεινή οικονομική κατάσταση των (πιθανών) θυμάτων, με ψευδείς υποσχέσεις καταφέρνουν να αποσπάσουν την συναίνεσή τους και ακολούθως να μεταφέρουν αυτά στον τόπο εκμετάλλευσης.

Κατά την εξέλιξη των σταδίων της εμπορίας ανθρώπων (στρατολόγηση – διακίνηση – εκμετάλλευση), διαπράττονται από τους διακινητές παρεμφερή αδικήματα, όπως ¨διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη Χώρα¨, ¨πλαστογραφίες¨, ¨υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων¨ κτλ, από τα οποία καταδεικνύεται αφενός ο τρόπος δράσης των δραστών και αφετέρου η πολύ- παραγοντικότητα του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων.