Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου 20 Οκτωβρίου: Ημέρα της Αστυνομίας Ημέρα Τιμής Αποστράτων 26 Ιουνίου: Ημέρα κατά των Ναρκωτικών Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 Ανακοινώσεις για 17Ν - Ε.Λ.Α. Τελικός CHAMPIONS LEAGUE - Αθήνα 2007 Κώδικας Δεοντολογίας του Αστυνομικού Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Έκθεση Σ.Ο.Δ.Ν. Ενδοοικογενειακή βία Οπλοφορία, χρήση από αστυνομικούς Καθ' οδόν 2001 - 2005 Προεδρία Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας Αστυνομικές Επιχειρήσεις "ΠΟΛΙΣ" Ίδρυση Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Αιγαίου - Ιονίου Εγκύκλιοι Αρχείο Φωτογραφιών


Ίδρυση Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση
YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

To Yπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο του οργανωτικού και λειτουργικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφάσισε την ίδρυση τοπικών, αυτοτελών Τμημάτων Ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής.

H ίδρυση των Τμημάτων Ασφάλειας εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία και τη στρατηγική της αντεγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της αντεγκληματικής αυτής πολιτικής, η Ελληνική Αστυνομία δεν στοχεύει μόνο στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της σοβαρής εγκληματικότητας, αλλά και στην αντιμετώπιση όλων των μορφών της μικροεγκληματικότητας  που προκαλούν φόβο και ανησυχία στους πολίτες, ενώ συντελούν στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας.

Με την ίδρυση τοπικών, αυτοτελών Τμημάτων Ασφάλειας, επιδιώκεται η περαιτέρω ανάπτυξη των προϋποθέσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο ανταπόκρισης και εξιχνίασης των διάφορων μορφών της. 

Ειδικότερα, με την ίδρυση των Τμημάτων Ασφάλειας:
  • Επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη οργανωτική δομή των Υπηρεσιών Ασφάλειας σε όλη την επικράτεια.
  • Εξασφαλίζεται ενότητα δράσης και καλύτερος προγραμματισμός του έργου των Υπηρεσιών Ασφάλειας στην Αττική.
  • Διευκολύνεται η καθοδήγηση και ο συντονισμός των περιφερειακών Υπηρεσιών Ασφάλειας, χωρίς τη μεσολάβηση ενδιάμεσων κλιμακίων που υπάγονται σε διαφορετικούς φορείς διοίκησης.
  • Εξασφαλίζεται η αμεσότερη ενημέρωση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και η καλύτερη αξιολόγηση από αυτή των μεθόδων και των τρόπων αντιμετώπισης του εγκλήματος.
  • Διασφαλίζεται η αποκλειστική διάθεση προσωπικού και μέσων στην πρόληψη και την εξιχνίαση του εγκλήματος.
  • Παρέχεται η δυνατότητα εξειδίκευσης του προσωπικού στα θέματα αντιμετώπισης όλων των μορφών του εγκλήματος και εκμετάλλευσης των επιστημονικοτεχνικών δεδομένων.
  • Αποφεύγεται η διάχυση της ευθύνης για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε κάθε περιοχή της Αττικής.
  • Δημιουργούνται οι συνθήκες για την ανάπτυξη και την αξιοκρατική ανάδειξη διοικητικών στελεχών στον τομέα των Υπηρεσιών Ασφάλειας.
  • Παρέχεται η δυνατότητα διαχείρισης των θεμάτων ασφάλειας σε τοπικό επίπεδο και συνακόλουθα κατάλληλης αξιοποίησής τους σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.
  • Εξυπηρετούνται οι πολίτες με  την  αμεσότερη επέμβαση του θεσμικά αρμόδιου και εξειδικευμένου προσωπικού των Υπηρεσιών Ασφάλειας.
Εκτιμάται, ότι τα Τμήματα Ασφάλειας σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο έργο αυτό, παρέχοντας στον πολίτη ακόμα πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Θα αποτελούν τις μονάδες άμεσης επέμβασης για την εξιχνίαση των εγκλημάτων και τη σύλληψη των δραστών.

Με τη διαδικασία αυτή, παρέχεται η δυνατότητα στις περιφερειακές Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας να αναπτύξουν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εξακολουθεί να λειτουργεί ως κεντρική Υπηρεσία της Αττικής με βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση κυρίως σοβαρών μορφών εγκληματικότητας, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία των ναρκωτικών, το trafficking και το ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες κ.α.

Επίσης, θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και τον συντονισμό των περιφερειακών Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας και των Τμημάτων Ασφάλειας της Αττικής.

Τα Τμήματα Ασφάλειας θα στελεχωθούν με προσωπικό των Γραφείων Ασφάλειας που ήδη λειτουργούν στα Αστυνομικά Τμήματα, ενισχυμένα και με εξειδικευμένο στη δίωξη του εγκλήματος προσωπικό άλλων Υπηρεσιών.

Επίσης, τα Τμήματα Ασφάλειας πρόκειται να στεγαστούν σε  χώρους που λειτουργούν Αστυνομικά Τμήματα.

Με την ίδρυση και λειτουργία των Τμημάτων Ασφάλειας, ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών στην Αττική. Ενισχύεται με προσωπικό και μέσα ο κρίσιμος τομέας δίωξης του εγκλήματος. Δημιουργείται μια τριπλή ασπίδα προστασίας (Διεύθυνση Ασφάλειας - Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας - Τμήματα Ασφάλειας).

Η τριπλή αυτή ασπίδα προστασίας, αποτελεί μία ακόμη έκφραση του δόγματος της Ολικής Ασφάλειας, που εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία. Ανταποκρίνεται στο αίτημα των πολιτών για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών από μία Αστυνομία σύγχρονη και αποτελεσματική, από μία Αστυνομία που βρίσκεται πάντα κοντά στον πολίτη.


Click στην εικόνα για πλήρη
επισκόπηση του διαγράμματος


Sxedio_Proedrikou_Diatagmatos.doc
tm_asfalias.doc