Αρχική | Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Επικοινωνία | Διαύγεια
 
Hellenic Police
Ελληνική Αστυνομία Τύπος και Μ.Μ.Ε. Οδηγός του Πολίτη Στατιστικά Στοιχεία Θανόντες στο καθήκον Αστυνομικοί Αστυνομική Ακαδημία Κοινωνικές δράσεις Περιοδικό "Αστυνομική Ανασκόπηση" Υλικό Αρχείου 20 Οκτωβρίου: Ημέρα της Αστυνομίας Ημέρα Τιμής Αποστράτων 26 Ιουνίου: Ημέρα κατά των Ναρκωτικών Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 Ανακοινώσεις για 17Ν - Ε.Λ.Α. Τελικός CHAMPIONS LEAGUE - Αθήνα 2007 Κώδικας Δεοντολογίας του Αστυνομικού Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Αντεγκληματική Πολιτική Διεθνής Συνεργασία Συνεργασία με συναρμόδιους φορείς Εγκύκλιοι - Διαταγές Σχέδιο "ΙΛΑΕΙΡΑ" Δελτία Τύπου Επικοινωνιακό υλικό Πρόγραμμα παρουσίασης Φωτογραφικό υλικό Ομάδα Καταπολέμησης Έκθεση Σ.Ο.Δ.Ν. Ενδοοικογενειακή βία Οπλοφορία, χρήση από αστυνομικούς Καθ' οδόν 2001 - 2005 Προεδρία Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας Αστυνομικές Επιχειρήσεις "ΠΟΛΙΣ" Ίδρυση Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Αιγαίου - Ιονίου Εγκύκλιοι Αρχείο Φωτογραφιών


Σχέδιο δράσης "ΙΛΑΕΙΡΑ" Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Το σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ» συνιστά μια πρωτοποριακή προσπάθεια του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Έλληνα Υπουργό πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε. που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο την 27 & 28/4/2006 και επαναπροτάθηκε στις συνεδριάσεις την 01 & 02/06/2006, αντίστοιχα.

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών κ. FRANCO FRATTINI , έθεσε υπό την αιγίδα του, το σχέδιο και συμφώνησε για τη συγχρηματοδότησή του.

Στην πρωτοβουλία της Ελλάδας, ανταποκρίθηκαν είκοσι μια (21) Χώρες και τέσσερις (4) Ευρωπαϊκοί– Διεθνείς Οργανισμοί ( EUROPOL , INTERPOL , EUROJUST , FRONTEX ).

Το σχέδιο παρουσιάστηκε επίσημα την 07-08/12/2006, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή υψηλών αξιωματούχων (400 σύνεδροι), συνεργαζόμενων χωρών – οργανισμών σε διεθνές επίπεδο και εμπλεκόμενων Υπουργείων, Φορέων και Μ.Κ.Ο., σε εθνικό επίπεδο.

Το σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ» είναι μία οργανωμένη επιχειρησιακή δράση, για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών και ανηλίκων με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής και επιδίωξη της είναι η ουσιαστική, συντονισμένη και αποτελεσματική δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθότι η αποσπασματική δράση τους δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση αυτού του διεθνικού φαινομένου.

Διυπηρεσιακό- Επιχειρησιακό Προσχέδιο της Δράσης «ΙΛΑΕΙΡΑ» στάλθηκε σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες και στους συναρμόδιους φορείς της χώρας για ενημέρωση και εφαρμογή.

Το σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ» αναπτύσσεται σε δύο (2) επίπεδα, σε διασυνοριακό και σε εθνικό (για την Ελλάδα).

Σε Εθνικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε άσκηση επί Χάρτου στην Κομοτηνή στις 16-17/4/2007 με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και σε Διεθνές επίπεδο πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις εμπειρογνωμόνων των συμμετεχουσών χωρών στην Αθήνα στις 7-8/12/2006 και 30-31/5/2007 για την επεξεργασία κειμένου, το οποίο θα αποτελέσει το Σχέδιο για την Διασυνοριακή συνεργασία των Αστυνομικών– Δικαστικών Αρχών, για ενιαία δράση.

Το διασυνοριακό ακολουθεί μια συγκεκριμένη μεθοδολογία σχεδιασμού, αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό και Ολυμπιακό κεκτημένο, που περιλαμβάνει:

· Συνεργασία – κοινή σχεδίαση, από ομάδα εμπειρογνωμόνων συμμετεχουσών χωρών/ οργανισμών.

· Δοκιμασία σχεδιασμού μέσα από ασκήσεις με τη συμμετοχή στελεχών στρατηγικού και επιχειρησιακού επιπέδου, βάσει σεναρίων.

· Αποτίμηση ασκήσεων – ενσωμάτωση συμπερασμάτων στο σχεδιασμό.

· Εφαρμογή τελικού σχεδίου, ως μοντέλο διασυνοριακής συνεργασίας σε υποθέσεις οργανωμένων δικτύων εμπορίας ανθρώπων μεταξύ Κ.Μ. Ε.Ε. και τρίτων χωρών Ν.Α. Ευρώπης.

· Αποτίμηση επιχειρησιακών αποτελεσμάτων και παρουσίασή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν καθοδήγησης κ. FRANCO FRATTINI .

Μετά την ολοκλήρωση συναντήσεων εκπροσώπων όλων των συμμετεχουσών Χωρών και άλλων φορέων συγκροτήθηκε Ομάδα Αξιωματικών Εμπειρογνωμόνων, η οποία διαμόρφωσε τα ακόλουθα κείμενα:

· «Σχέδιο Διυπηρεσιακής - Επιχειρησιακής Δράσης σε Εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής γυναικών και ανηλίκων ¨ΙΛΑΕΙΡΑ¨».

· «Μνημόνιο Αστυνομικών Ενεργειών και Βέλτιστων Πρακτικών για τον χειρισμό υποθέσεων Εμπορίας Ανθρώπων. (Μόνο για Αστυνομική χρήση)».

· «Πρωτοβουλία Anti-trafficking «ΙΛΑΕΙΡΑ» Ρυθμίσεις και Διαδικασίες Διασυνοριακής Αστυνομικής Συνεργασίας».

Τα προαναφερόμενα κείμενα εκδόθηκαν σε μορφή εγχειριδίου και απεστάλησαν στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για ενημέρωση και εφαρμογή από τους Αστυνομικούς, ενώ το Σχέδιο Διασυνοριακής Αστυνομικής Συνεργασίας απεστάλη σε όλες τις Αστυνομίες των χωρών που συμμετείχαν καθώς και στους Διεθνείς Αστυνομικούς Οργανισμούς και τέλος το Εθνικό Σχέδιο Διυπηρεσιακής Δράσης απεστάλη στα συναρμόδια Υπουργεία, φορείς και Μ.Κ.Ο για εφαρμογή.

Με βάση τα προαναφερόμενα εγχειρίδια και τις ειδικές οδηγίες και κατευθύνσεις δόθηκαν με εγκύκλιες διαταγές στις επιχειρησιακές υπηρεσίες, υπό το συντονισμό του Αρχηγείου μας και την προσωπική καθοδήγηση των Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών της χώρας οργανώθηκαν ταυτόχρονα σε εθνικό επίπεδο το Α΄ δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2008, ειδικές επιχειρησιακές δράσεις, αιφνιδιαστικά και στοχευμένες στην εξάρθρωση οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών κατηγορήθηκαν 66 άτομα, εκ των οποίων 44 συνελήφθησαν και 22 αναζητούνται, παρασχέθηκε αρωγή σε 6 γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων σε συνεργασία με Μ.Κ.Ο, ενώ πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν διερευνώνται σε βάθος και σε συνεργασία με Αστυνομίες άλλων χωρών.

Την 28/1/2009 έως και 1/2/2009, σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες επιχειρησιακές δράσεις για την εξάρθρωση οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, κατά την διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν 117 άτομα, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 21 ατόμων ενώ παρασχέθηκε αρωγή σε 7 γυναίκες, θύματα εμπορίας ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μία ανήλικη, σε συνεργασία με εισαγγελικές αρχές και Μ.Κ.Ο.